Category

Carriere & Thuisstudie Tips:

Jezelf profileren: creëer een professionele online identiteit

By | Carriere & Thuisstudie Tips:

Als je op zoek bent naar een nieuw baan, promotie of carrière, zijn er verscheidene slimme manieren om een goede digitale identiteit op te bouwen en te verbeteren. Ga eerst eens op jouw naam googelen en kijk wat er te voorschijn komt … hopelijk alleen maar goede berichtjes. Maar misschien vind je wel iets waar je niet zo blij mee bent! In het Internet tijdperk van nu, is het slim om online op een goede manier aanwezig te zijn. Er zijn een aantal veilige manieren om dit te doen.

Jezelf profileren en presenteren op LinkedIn

Eén van de beste websites is LinkedIn met vele miljoenen geregistreerde gebruikers wereldwijd, gericht op professionals is dit een zeer mooi platform om je op te profileren. In Nederland zijn er volgens LinkedIn Corp meer dan 6 miljoen leden. Jij plaatst zelf jouw zakelijk profiel en hebt zelf de controle over de inhoud.

Het principe is als volgt, jij voegt andere zakelijke gebruikers toe die jij vertrouwt en kent, hierdoor kun jij gebruik maken van hun zakelijk connecties en daar weer de connecties van. Zo kun jij aan al deze personen worden voorgesteld door vertrouwde gemeenschappelijke contactpersonen. LinkedIn wordt ook veel gebruikt voor het terugvinden van studie- en klasgenoten.

Het unieke aan LinkedIn is dat het zich vooral richt op zakelijk netwerken en een uitstekende mix is van mensen uit alle denkbare industrieën. Maar bedenk wel dat LinkedIn geen korte termijn oplossing biedt, je moet er wel tijd in blijven investeren om er uiteindelijk de vruchten van te plukken. Het kost wel wat tijd om een professioneel profiel aan te maken, maar het is vaak de investering waard. Zo worden gebruikers met complete profielen volgens LinkedIn tot wel 40 maal vaker benaderd. Daarnaast is het belangrijk dat jij jouw profiel up-to-date houdt. Want een verouderd profiel is net zoiets als een verouderd CV, maar met één groot verschil, iedereen kan het zien. Ben je overigens nieuwsgierig naar wie je profiel al heeft bekeken, dan kun je altijd de LinkedIn Who’s Viewed My Profile feature gebruiken.

Wanneer iemand nu gaat Googlen op jouw naam, kan dit profiel in de zoekresultaten verschijnen. Het is dus een ideale manier om jouw werkervaring, netwerk en expertise te tonen. Ook headhunters gebruiken deze professionele netwerksites, zoals LinkedIn om kandidaten te zoeken en het kan zelfs voorkomen dat je aanbiedingen krijgt via de mail.

Jezelf profileren met Twitter

Toegegeven Twitter is minder hot dan dat het een tijdje terug was, maar nog steeds zijn er miljoenen vele miljoenen gebruikers actief. Ook in Nederland. Twitter kan je op meerdere manieren inzetten. Slim is om te beginnen om een set van 150 tweets klaar te zetten die je over een X-periode laat versturen.

In die 150 tweets wil je korte “soundbites” van je kennis delen. Denk hierbij aan dat je ook gebruikmaakt van interessante #hashtags. Nu bouw je langzaam een twitterprofiel op. Vervolgens kan je ook twitter gebruiken om tweets in jouw branche door te tweeten. Dit toont aan dat jij op de hoogte bent van wat er in jouw branche gebeurt.

Als laatst kan je ook reageren op tweets. Dus als je iets interessants voorbij ziet komen, kan je in zelf erop reageren en in gesprek met mensen komen.

Toon je kwaliteiten aan met een blog

Twitter en Linked in zijn leuk op kleinere schaal, maar als je echt een impact wil creëren, dan is het hebben van een eigen blog perfect!

Dit kan je op twee manieren doen. Je kunt je eigen naam als domeinnaam registeren of het onderwerp waar je over wil bloggen. Tegenwoordig is bloggen totaal niet technisch en het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Een eigen blog kan al binnen enkele minuten online staan.

Het voordeel van een blog is dat je veel informatie over jouw kennis en vakgebied kwijt kunt. Je kunt met afbeeldingen werken en een blogpost schrijven waarin je een verhaal vertelt. Tevens kan je dit ook afwisselen met een video.

Daarnaast kun je ook reacties plaatsen op blogs, die over het zelfde onderwerp gaan. Hiermee krijg je links, breidt je je netwerk uit en krijg je meer lezers.

Wanneer je een blog hebt, kan dit ook tijdens je sollicitatie even ter spraken komen en kan je wellicht je site ook laten zien. Hiermee toon jij je expertisen in de plaats van alleen te zeggen dat je kennis hebt. Belangrijk is dan wel dat je goede informatie plaatst en laat zien dat je over goede expertise en werkervaring beschikt.

Gaat nu een toekomstig werkgever Googlen en je hebt een goed blog met goede (vak)informatie en misschien al een vaste groep lezers, dan zal dit zeker indruk maken. Maar bedenk wel dat net als bij LinkedIn het geen korte termijn oplossing biedt, een maximale rendement behaal je alleen, als je actief mee blijft doen. Hou daar dus wel rekening mee voor dat je er mee begint.

Zwangerschap en jouw baan (carrière)

By | Carriere & Thuisstudie Tips:
Zwanger, voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. Het gevoel dat er een kindje in je groeit, vervuld veel vrouwen van blijdschap. De gedachte dat jij nu zwanger bent, laat jou en je partner zeker in het begin, niet los. Zijn jullie naar een paar weken gewend aan het idee, moeten jullie na gaan denken over het werk en de taakverdeling. Blijf je fulltime werken of ga je parttime werken en wie gaat er dan dat parttime werken? Wat moet je gaan regelen voor eventuele kinderopvang? Wat zijn je rechten en plichten? En hoe en wanneer vertel je het aan je werkgever?
Jouw rechten en plichten
Elke werkneemster in Nederland heeft in verband met haar bevalling recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van totaal zestien weken. Tijdens dit verlof heb jij recht op een uitkering die net zo hoog is als het Ziektewetdagloon, ofwel 100% van jouw salaris. De uitkering wordt in beginsel via de werkgever aangevraagd, uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van het verlof. Bij deze aanvraag moet een zogenaamde zwangerschapsverklaring worden overgelegd. De uitkering die jij dan ontvangt kan via de werkgever worden uitbetaald of rechtstreeks door UWV.Het verlof duurt 16 weken, jij kunt dan tussen zes tot vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum stoppen met werken. Je mag in ieder geval niet meer werken vanaf vier weken voor bevallingsdatum en hebt altijd recht op minstens zestien weken verlof, waarvan minstens tien weken na de bevalling. Bijvoorbeeld: Jij bent zes weken van tevoren gestopt met werken en jullie baby is twee weken te laat, dan worden die twee weken opgeteld bij de tien verlofweken die nog over zijn. Wordt je ziek voorafgaand aan het zwangerschapsverlof of na de bevalling, vanwege je zwangerschap of bevalling, dan heb jij recht op een ziektewetuitkering. Deze uitkering is 100% van het dagloon.

Vertel het je werkgever

Wanneer ga je jouw werkgever vertellen dat je zwanger bent? Het advies van de SZW is om dit uiterlijk na drie maanden zwangerschap te doen. Jouw werkgever kan dan maatregelen nemen om jou en je ongeboren kind te beschermen. Zorg er in ieder geval voor, dat jouw werkgever het persoonlijk van jou hoort. Reageert je werkgever niet zo enthousiast, hou het gesprek dan kort. Reageert hij of zij spontaan en positief, dan kan jouw dag niet meer stuk.

Nog enkele tips:

  • Het is officieel niet verplicht om tijdens een sollicitatiegesprek te melden dat je zwanger bent of plannen hebt voor gezinsuitbreiding.
  • Een werkgever mag jou nooit een baan weigeren omdat je zwanger bent of plannen hebt voor gezinsuitbreiding. Wees daarom alert op eventuele smoezen tijdens je sollicitatie gesprek, die men gebruikt om je af te wijzen. Heb je het idee, dat je niet eerlijk bent behandelt tijdens je sollicitatie. Dan kunt je een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Of je dan vervolgens nog de baan krijgt, is natuurlijk wel zeer de vraag.

(Tijdelijk) minder werken

Waar kies jij voor fulltime, parttime of misschien stop je tijdelijk met werken voor een werkgever? Die keuze is aan jou en zal afhangen van een aantal persoonlijke reden en maatschappelijke mogelijkheden zoals: Hoe is de kinderopvang geregeld, sluiten de werktijden aan van jou en je partner, wordt je gestimuleerd door jouw omgevingen of juist ontmoedigd? Hoe kijkt de werkgever er tegen aan en kun je minder gaan werken, als je dat zou willen? En jouw partner, hoe kijkt hij er tegen aan? Is deze bereid om een aantal zorgtaken over te nemen, danwel er rekening met te houden? Of maak jezelf de keuze om te stoppen bij je werkgever en fulltime te gaan zorgen voor je kind(eren)? Allemaal zaken die jouw keuze, of je daar nu wel of niet gelukkig mee bent, waarschijnlijk zullen beïnvloeden. Let op:

Maak je de keuze om minder gaan te werken of tijdelijk te stoppen, realiseer je dan wel dat je geen of minder pensioen opbouwt en je bij de terugkeer op de arbeidsmarkt en het salaris lager liggt. Daarnaast maak je financieel afhankelijk van je partner of echtgenoot en is je positie kwetsbaar als je ooit alleen komt te staan. Dus, ook al verdien je amper meer na de aftrek van kinderopvangkosten dan wanneer je thuis blijft: Realiseer je dat ‘huiswerk’ geen economische waarde heeft. Zie blijven werken als een zeer goede investering in jezelf.Hoe overbrug jij fulltime moeder zijn?

De politiek vraagt zich hard op af waarom de Nederlandse vrouw toch niet fulltime blijft werken na een zwangerschap. En voor veel vrouwen is dit ook een moeilijk vraag, want jij wilt ook pensioen opbouwen en financieel zelfstandig blijven. Daarnaast heb jij ook een goede studie achter de rug, werk je misschien in een leuk team en heb je doorgroeimogelijkheden. Maar blijf je fulltime werken, dan voel jij je misschien wel schuldig tegenover je kind(eren) en ben je in de ogen van je omgeving geen goede zorgzame moeder! Ook het ‘uitbesteden van kinderen’ zit niet in onze cultuur. Je zet geen kind op de wereld om ze vervolgens door anderen op te laten voeden. Daarbij komt nog eens het feit, dat de meest vrouwen minder verdienen dan hun man en dus ligt de keuze voor de hand, dat de vrouw minder gaat werken.Veel vrouwen kiezen daarom voor de gulden middenweg. Namelijk parttime! Parttime is makkelijk te realiseren in de verpleging of het welzijnswerk. Net zoals in alle sectoren, bedrijven en beroepen waar vrouwen de toon aangeven. Wil je carrière maken? Zet dan parttime werken uit je hoofd. Een volle werkweek is een must.

Maar stop je met werken buitenhuis en verlaat je de arbeidsmarkt, dan is het een stuk moeilijk om een aantal jaren later weer een passende baan te vinden. Maar het kan ook anders! Vanuit de gedachte, dat je meer moeder wilt zijn als werknemer, in ieder geval voor de eerste jaren, zijn er voldoende mogelijkheden die evenzeer gewaardeerd worden door mogelijke toekomstige werkgevers.

Persoonlijke ontwikkeling

Waar het hierbij eigenlijk om draait, is het vervolgen van je persoonlijke ontwikkeling, sociaal, maatschappelijk en qua kennis. Maak een loopbaanplanning en vraag jezelf af wat je bereikt wilt hebben over vijf jaar. Om dit te realiseren kan een thuisstudie je goed helpen. Dit kan binnen je vakgebied zijn, maar dat hoeft niet.

Het grote voordeel van een thuisstudie is dat je het rondom je huismoederschap kunt doen. Zoek uit wat je wilt en wat je moet doen om jouw doel te bereiken.

Daarnaast kun jij je ook maatschappelijk inzetten. Denk hierbij aan administratief verenigingswerk, ouderraad of de medezeggenschapraad op school, bestuurslid van een vereniging of vrijwilligerswerk. Je zult je niet alleen verder persoonlijke en sociaal ontwikkelen, je bouw hier ook een goed netwerk mee op. Wat dat betreft is de moederfase voor veel instanties een uiterst interessante fase, waarbij men ook niet zal nalaten een beroep op deze groep te doen.

Dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd als gedaan, maar als je kiest voor het fulltime moederschap van een paar jaar, kan het een prima overbrugging zijn. Het geeft je geen garantie op een nieuwe baan, als je gaat solliciteren. Maar wel op persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Handig is het ook om in contact te blijven met je collega’s en je ex-werkgever. Wil je weer aan de slag, stap je toch net wat makkelijker op je ex-werkgever af.

Verschil tussen een thuisopleiding of thuiscursus

By | Carriere & Thuisstudie Tips:

Een opleiding

Een opleiding kan je associëren met het MBO, HBO of universiteit. Je ontvangt een diploma waaruit je werkgever kan opmaken dat jij bekwaam genoeg bent om in een bepaalt vakgebied te werken.

Bijvoorbeeld je doet een HBO thuisstudie CE, Commerciële Economie. Dan kan jij bijvoorbeeld werken bij een reclamebureau, bij een (markt)onderzoeksbureau of je kunt salesfunctie uitoefenen. Bij een opleiding doe jij brede kennis op in een bepaald vakgebied. Een opleiding heeft over het algemeen wel een langere doorlooptijd dan een training of cursus en de studiedruk is een stuk groter.

Een cursus

Je doet een cursus om je in een in een bepaalt vakgebied te verdiepen en meer kennis op te doen. Als jij een Commerciële Economie opleiding doet, omdat jij je met sales wilt bezighouden. Dan zou je een cursus onderhandelen kunnen doen. Wanneer je een cursus volgt ben je over het algemeen sneller klaar dan een opleiding. En doe je extra kennis op bij een onderwerp dat jou interesseert of waar jij nog meer kennis van wilt vernemen.

Een thuiscursus volgen is dus erg aantrekkelijk als jij al in een vakgebied werkzaam bent en er beter in wilt worden. Of een hobby op een wat professionelere manier wilt uitoefenen, zoals fotoshoppen.

Wat moet ik volgen, een thuiscursus of opleiding?

Dat is lastig te zeggen dat ligt aan de situatie. Als jij in een totaal andere branche wil werken kan een opleiding interessanter zijn, omdat je dan bredere kennis krijgt binnen het vakgebied waar je wilt gaan werken. Als jij van plan bent om in de zelfde branche te werken als waar je nu werkt en je hebt alleen een middelbare school of een MBO diploma. Dan moet jij jezelf de vraag stellen in welk opzicht een HBO opleiding van toegevoegde waarde is.

Als jij steeds met werkervaring binnen het bedrijf gestegen bent, kan een cursus interessanter zijn omdat je dan een bepaalt aspect kan verbeteren.

Aan de andere kant als jij op den duur bij een ander bedrijf wilt werken moet jij je afvragen of je werkervaring alleen voldoende is om daar aangenomen. Het kan daarom geen kwaad om informatie in te winnen bij het bedrijf waar je nu zit en/of het toekomstige bedrijf. Om inzicht te krijgen in de vervolgstappen die jij neemt om door te groeien.

Als de voorkeur uitgaat van gespecialiseerde mensen dan is een cursus interessant. Kan de functie alleen bekleedt worden door iemand met een HBO opleiding dan kan je daarvoor een thuisstudie volgen.

Twijfel je nog steeds? Vraag vrijblijvend een gids aan om te kijken wat bij jou past!

LOI; Naast HBO thuisstudies bieden zij ook andere cursussen aan je kunt vrijblijvend en LOI.nl

Laudius; Naast HBO thuisstudies bieden zij ook andere cursussen aan je kunt vrijblijvend en Bekijk de Laudius cursussen.

Werken en leren HBO? Tips en Trucs!

By | Carriere & Thuisstudie Tips: | No Comments
Werken en leren waarbij je een HBO diploma haalt klinkt interessant. Als jij in een situatie zit om een carrière switch te maken of wilt doorgroeien dan is dit een mooie manier om dat te doen. Je blijft geld verdienen om de kosten die jij per maand hebt te kunnen betalen, omdat je blijft werken. Maar tegelijkertijd door het leren stel jij jezelf instaat om een diploma op HBO niveau te halen.

Werken en leren tegelijk

Ben jij van plan om je carrière een nieuw zetje te geven? Wil jij doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit of een hogere functie? Of heb jij het helemaal gehad in de sector waarin jij nu zit? Maar is de belemmering een HBO diploma?

Deze halen is mogelijk zonder dat jij je financiële zekerheid hoeft te verliezen! Als jij werken en leren tegelijkertijd doet kan jij alle maandelijkse kosten die je hebt betalen. Maar heb jij ook over een tijdje dat papiertje in handen zodat jij die baan kunt hebben die nog meer bij jou past en jij nog meer voldoening uithaalt.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Duale opleiding op HBO niveau;
  • Een thuisstudie op HBO niveau;

Duale Opleiding

Bij een duale opleiding ga je bijvoorbeeld het hele eerste jaar naar school. Om dan begin tweede jaar te beginnen met een werkperiode, het is de geen stage! Jij krijgt een salaris en draait volledig mee. Na die periode ga je weer een half jaar naar school en waarna dit steeds elke halfjaar wisselt.

Voordeel is dus dat jij dus geen stage loopt maar écht meedraait. Nadeel is wel dat afhankelijk van de opleiding jij ook periodes fulltime naar school moet.

Afhankelijk van de opleiding kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld 3 dagen per week werkt en 2 dagen naar school gaat.

Een Thuisstudie

Bij een thuisstudie leer jij op afstand, jij hoeft dus niet ergens fysiek aanwezig te zijn. De reistijd blijft je dus bespaart, daarnaast kan je blijven werken omdat jij zelf indeelt wanneer jij leert en er mee bezig bent. Een thuisstudie op HBO niveau kan je in drie jaar afronden, een duale of andere opleiding  duurt vaak vier jaar.

Voordeel van een thuisstudie is dat jij zelf je tempo bepaalt en je sneller af kunt studeren in vergelijking met een reguliere opleiding. Daarnaast kan je blijven werken omdat jij je eigen tijden indeelt. Als jij erg onregelmatig werkt of meer dan 40 uur draait kan het wat lastiger zijn om thuis te leren omdat het moeilijker is om tijd vrij te maken.

Tips om te werken en leren

  1. Houd je agenda strak bij. Het is belangrijk om te weten wat een school van jou verwacht en je werkgever. Door dit in de gaten te houden ben jij instaat om een goede planning te maken en aan beide verplichtingen te voldoen!
  2. Bepaal vooraf wat jou prioriteit is en wees daar eerlijk en consistent in. Als jij écht wilt leren dan moet je bereid zijn om een vrije dag eraan op te offeren of  misschien wel een dag of halve dag minder te werken. Daarmee zorg jij ervoor dat je ook echt met je opleiding bezig bent. Of dat nou een duale is of een thuisstudie.
  3. Houd werk, leren en privé gescheiden! Als jij klaar bent met je werk ben je klaar. Worden er dingen in het gezin van je gevraagd doe deze en ga daarna leren. Het heeft geen zin een paragraaf te lezen om dan even met de kinderen bezig te zijn. En weer een paragraaf te lezen, dat is inefficiënt.

Goede HBO thuisstudie instellingen

Hier zijn 2 instellingen die jou instaat stellen om thuis te studeren op HBO niveau. Waardoor jij naast het leren kan blijven werken.

LOI; Naast HBO thuisstudies bieden zij ook andere cursussen aan je kunt geheel vrijblijvend een LOI Studiegids GRATIS aanvragen.

Laudius; biedt ook vele thuisstudies en cursussen aan Laudius Cursussen.